Dette betyr boligprisutviklingen for deg

Dette betyr boligprisutviklingen for deg

Boligprisutvikling i Bergen.

Hva betyr egentlig en prisutvikling på 3,6% i Bergen og hvordan påvirker dette boligkjøper og eiere? Dette betyr boligprisutviklingen for deg.

Dette betyr boligprisutviklingen for deg

– Tirsdag kom statistikken over boligprisutviklingen og den var ikke overraskende, mener Christina Erstad. Mange tenker at de har tjent mye penger på boligen sin. Dette betyr boligprisutviklingen for deg.

Boligmarkedet har gjennom de siste årene vært preget av spekulasjon og generelt lengre salgsprosesser enn man tidligere har vært vant til. Til tross for en svak utvikling og betydelig lengre salgsprosesser for enkelte boligobjekter i store deler av 2019, holder den totale aktiviteten seg oppe.

 • Boligprisene har steget med 3,6 % de siste 12 månedene i Bergen.
 • Det har blitt solgt 5597 boliger så langt i 2019, noe som er 0,5 % flere enn i samme periode i fjor.
 • Det ble solgt 583 boliger i Bergen i oktober. Dette er 2,6% flere boliger enn hva det ble solgt i samme periode i fjor.
 • I oktober ble det lagt ut 594 boliger til salgs, som er 5,3 % færre boliger enn oktober i fjor.
 • I 2019 har det blitt lagt ut 6242 boliger, som er 1,8 % færre boliger sammenlignet med fjoråret.
 • Gjennomsnittlig salgstid i Bergen i oktober var 37 dager. Resten av landet lå på gjennomsnittlig 47 dager.

*Statistikk er hentet fra Eiendom Norge.

Det har blitt lagt ut  1,8 % færre boliger sammenlignet med 2018. 

 – Det kan bidra til å opprettholde prisnivået fordi det er færre objekter å velge mellom, samtidig som antall boligkjøpere antagelig opprettholdes, mener Erstad.

Hva betyr dette for deg som boligeier?

 En vanlig bolig som ser bra ut og ligger i et populært område vil gjerne bli solgt etter første visning, som normalt er etter 7-10 dager.

En bolig som derimot ikke tar seg godt ut, vil gjerne bruke vesentlig lengre tid før den blir solgt.

– Det betyr ikke at boligen din ville brukt 37 dager på å bli solgt, men 37 dager er et gjennomsnitt totalt sett, forteller Erstad.

Mange boligselgere har urealistisk høye prisforventninger

Mange boligselgere har urealistisk høye forventinger i forhold til hva de faktisk kan få for boligen sin. Dette skjer spesielt når boligprisstatistikken legges frem og det har vært en prisøkning.

Eiendom Norge viste til at det har vært en boligprisøkning på 3,6% gjennom de siste 12 måneder i Bergen.

– Dette er hele Bergen sett under ett, og det vil være store lokale forskjeller både i forhold til objektets plassering og hvilken type bolig du har, forteller Erstad.

Hva betyr 3,6% for din bolig?

En prisstigning på 3,6% betyr nødvendigvis ikke at du får 3,6% mer hvis du selger boligen din nå enn hva du ville fått på samme tid i fjor. Ved kjøp og salg av bolig er det flere faktorer som spiller inn for hva den endelige prisen for boligen din blir. 

3,6% er et gjennomsnitt for hele Bergen sett under ett.

Sett at naboen din solgte boligen sin for kr 3.000.000,- i 2018 og at boligen din er «identisk» med samme forhold. Legger du ut boligen din i 2019, betyr det derimot ikke at du er garantert å få 3,6% mer selv om det er prisstigningen hittil i år. 

Prisen du får for din bolig er det til syvende og sist markedet som avgjør. Har du derimot en dyktig megler, så vil megleren din komme med tiltak som kan løfte prisen du sitter igjen med til slutt.

Faktorer som spiller inn på sluttprisen for boligen din:
 • Hvordan er markedet for den boligtypen du har og i det område du selger?
 • Blir boligen lagt ut til riktig pris?
 • Hvordan blir boligen presentert?
 • Når boligannonsen ut til alle potensielle kjøpere?
 • Blir alle interessenter fulgt riktig opp?
 • Hvordan håndteres budrunden?
 • Er det interessenter som absolutt vil ha boligen din?
 • Hvordan håndterer megleren din en situasjon hvor ingen kommer med bud?

Du som boligselger kan påvirke prisen selv

– Vi som jobber med boligsalg hver dag vet at du som boligselger kan påvirke prisen du oppnår på boligen din på bakgrunn av valgene du tar. Våre meglere har spesialisert seg innenfor dette feltet og bistår deg med hvordan du kan øke verdien på din bolig, forteller Erstad.

Er du ute etter høy pris for boligen din anbefaler Erstad:
 • Kontakt megler så tidlig som mulig i salgsprosessen.
 • Velg den megleren som viser deg hva som må til for å oppnå den beste prisen, ikke den som bare gir deg den høyeste verdivurderingen.
 • Start klargjøring av boligen i god tid.
 • God presentasjon av boligen, gjerne med styling.
 • Informativ annonse.
 • Velg markedsføring som får boligen din til å skille seg ut fra mengden og treffer boligens potensielle kjøpere.

*Boligen i videoen er solgt.

Har du noen tips til boligselgere som skal selge i 2020?

– Går du med tanker om å selge, så vil jeg vil anbefale deg å kontakte megler tidlig. Både i forhold til å finne ut hva boligen din er verdt, men også for å finne ut når det vil lønne seg å selge boligen din, forteller megleren.

– Jeg pleier alltid å komme med anbefalinger til hva som vil være lønnsomt å gjøre før et salg. Små endringer kan gi deg stor avkastning, sier Christina.

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Har du spørsmål om boligprisutviklingen? Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende.

Byttet megler. Solgte for kr 150.000,- over prisantydning.

Oliver Faraji

Byttet megler. Solgte for kr 150.000,- over prisantydning fra forrige megler. -Dette er 1 av 4 oppdrag jeg har tatt over fra andre meglerselskap på et par måneder. 

Da Kristian og Merethe skulle selge boligen sin gikk det ikke helt etter planen. Ingen bud og boligen ble ikke solgt. De byttet megler og solgte for kr 150.000,- over prisantydning.

– Da vi skulle selge boligen vår hadde vi først et annet meglerforetak og vår opplevelse der var skuffende, både i forhold til meglers innsats og engasjement, men også begrenset respons fra markedet på boligen. Heldigvis byttet vi både megler og firma, forteller Kristian og Merete.

Da Oliver Faraji kom i kontakt med Kristian og Merete gikk prosessen fort. -Jeg så med en gang at det var flere aspekter ved boligen som ikke var kommet godt nok frem, forteller Oliver.

Tok over boligsalget og solgte kr 150.000,- over prisantydning.

Boligen hadde ligget ute for salg gjennom et annet eiendomsmeglerforetak i ca. 3 måneder. Den forrige megleren hadde kun fått få interessenter på visning og fikk ingen bud gjennom hele salgsperioden.

– Vi har tatt over flere boligsalg fra andre meglerforetak som ikke har fått solgt og fokuset vårt er det samme som med alle boliger vi selger; gjøre de nødvendige tiltakene for å fange oppmerksomheten til alle potensielle kjøpere.

Presentasjonen ble vesentlig forbedret og det ble tatt nye og bedre bilder. Vi lagde også boligvideo, noe vi ser svært gode resultater med fordi det fanger ekstra oppmerksomhet, forklarer Oliver.

Solgt etter første visning.

Resultatet ble mange på visning og en svært god budrunde. Det forrige meglerforetaket la boligen ut for kr 4.350.000,-, men fikk ingen bud. Vi solgte for kr 4.500.000,- etter første visning, kr 150.000,- mer enn forrige meglers prisantydning.

– Det er en alltid god følelse å kunne ringe selger og fortelle om den gode nyheten, spesielt når salgsprosessen deres startet så trådt som den gjorde i dette tilfelle, sier Oliver.

Kristian og Merete var svært fornøyd med salgsprosessen.

– Etter at vi valgte Oliver som megler har det vært en totalt annerledes opplevelse fra første dag. Vi fikk solgt boligen vår etter første visning, langt over prisantydning. Oliver er en engasjert, ivrig og svært kunnskapsrik megler. Han jobbet tidlig og sent, var alltid tilgjengelig og skapte trygghet rundt prosessen. Vi kunne ikke vært mer fornøyd med Oliver som megler eller resultatet, forteller Kristian og Merete.

Dette mener Oliver er viktig i en salgsprosess:
 • Velg en dyktig megler som står på for din bolig.
 • Megler må lage en plan for salgsprosessen.
 • Bruke god markedsføring som finner potensielle alle boligkjøpere.
 • Ha markedsføring som får boligen til å skille seg ut fra mengden.
 • Megler må følger opp selger.
 • Megler må følge opp alle intressenter, spesielt på visning og i budrunden.

Hvordan du presenterer boligen påvirker resultatet

Oliver er ikke i tvil. – Hvordan boligen din presenteres er helt avgjørende for hva resultatet blir. Det kan også, som i dette tilfellet, avgjøre om boligen din blir solgt eller ikke. Det er viktig at boligen din skiller seg ut og at man når ut til alIe potensielle budgivere, sir Oliver.

Jobben megleren gjør spiller en utslagsgivende rolle i hva du som selger sitter igjen med. Det er megleren som legger til rette for at du som selger skal oppnå det beste resultatet.

Stort fokus på markedsføring av din bolig

– Hos W Eiendomsmegling vil man som boligselger få tilgang til det digitale annonseringsverktøy, W Ads, som sørger for at alle potensielle kjøpere blir eksponert for nettopp din bolig.

De fleste meglerforetak har i dag egne annonseringsverktøy som ofte promoteres som nøkkelen til deg som ønsker et godt boligsalg. Men det er ikke nok å kun nå ut til alle potensielle boligkjøperne, sier Oliver.

Det er kombinasjonen av de tiltakene megleren din kan tilby deg som avgjør hvordan resultatet ditt blir. Vi blir daglig eksponert for store mengder reklame. Blant all denne reklamen skal det mye til for at mottakeren faktisk stopper opp ved annonsen din og klikker seg inn på den.

Avgjørende å komme forbi «støy» fra andre annonser

Det er helt avgjørende å benytte seg av markedsføring som også fanger oppmerksomheten og når forbi «støyen» av alt annet. Fanger ikke boligen din oppmerksomhet, så blir den bare en av tusen andre annonser som den potensielle kjøperen din sveiper forbi. Det ønsker du ikke.

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende

Samboerkontrakt sikrer deg og din samboer

samboerkontrakt sikrer deg og din samboer

Har dere en skriftlig samboerkontrakt?

Hvordan er deres økonomiske fordeling? En samboerkontrakt sikrer deg og din samboer.

samboerkontrakt sikrer deg og din samboer

Få samboere skriver samboerkontrakt. Det er gjerne et ubehagelig tema å ta opp. -Svært mange angrer i etterkant.

Statistikk viser at ca. 50 prosent av alle samboerforhold i Norge går i oppløsning. Har du ikke samboerkontrakt, kan det fort bli en dyr affære for begge parter hvis et brudd skulle inntreffe. Med en samboerkontrakt minker du risikoen for store og dyre uenigheter og dere sikrer deres verdier.

Hva er en samboerkontrakt og hvorfor trenger du en?

En samboerkontrakt er en avtale mellom samboerne hvor dere har blitt enige om fordelingen av hvem som eier hva, økonomisk ansvar og hvordan oppgjøret ved et eventuelt brudd skal fordeles.

Avtalen bør oppdateres en gang i året og signeres skriftlig med begges underskrifter.

 

Hva bør en samboeravtale inneholde? 

 • Eierandeler i bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv.
 • Hvem er ansvarlig for hvor stor del av boliggjelden og annen gjeld.
 • Hvem som eier nye ting som anskaffes (oppdateres underveis).
 • Hvem har førsterett på boligen ved et eventuelt brudd og hvor fort skal den skal selges.
 • Hvem er ansvarlig for påkostninger ved oppussing og hvordan verdiutvikling for eiendom skal fordeles.
 • Hvordan er fordelingen for løpende utgifter som mat, barnehage mm?

Lurer du på hvordan eierbrøken kan regnes ut? Her er et eksempel:

Et samboerpar kjøper en bolig til 4 millioner kr. Den ene parten har en egenkapital på 800 000 kr, og den andre parten har egenkapital på 200 000 kr.

De tar sammen opp et lån på 3 millioner kr og bestemmer seg for å betale like mye ned på lånet hver måned. Da vil regnestykket se slik ut:

Last ned et eksempel på en samboerkontrakt mal. W Eiendomsmegling står ikke til ansvar for samboerkontrakten og er heller ikke juridisk forpliktet.

– I jobben min møter jeg tidligere par som har uenigheter om mye forskjellig. Alt fra hvem som er ansvarlig for hvor mye av gjelden, fordeling av overskudd fra boligen etter salg, til diskusjon om inventar. Dette kunne enkelt vært unngått ved en samboerkontrakt til stede, sier Renate. 

I et samboerskap, sees alle penger du sparer og bruker som juridisk dine. Verdier du opptjener eller tar med deg inn i et samboerskap kan du derfor ta med deg videre alene. Tenk på hva du bruker pengene dine på og hvordan fordelingen deres er.

Lurt med økonomisk fordelig

Skrives det en samboerkontrakt, vil det også være gunstig å samtidig ta opp økonomisk fordeling mellom dere. En lur løsning kan være å sette opp en felleskonto, slik at begge bidrar på alle felles utgifter, så lenge boligen eies av begge.  

–  Nedbetaling av bolig er en langvarig verdi, mens betaling av dagligvarer og andre bruksvarer er en verdi som blir brukt opp. I et eventuelt brudd vil hovedsakelig den som nedbetaler på boliglånet sitte igjen med mest verdi, med mindre dere avtaler annet, forteller Renate.

–  Gifte par har et lovverk som beskriver fordelingen av verdier ved samlivsbrudd. Det har ikke samboere på samme måte. Har du tenkt på hvordan fordelingen blir hvis dere skulle gå fra hverandre? spør Renate.

Du kan aldri forutse hva som skjer. Har du en kontrakt som beskriver økonomiske forhold og eierskap slipper du unødvendige vanskelige situasjoner, og du kan sikre din egen økonomiske fremtid.

Samboeravtale, en avtale kun gjeldende mellom samboerne

Husk også at en samboerkontrakt kun er gjeldene mellom partene og ikke for eventuelle kreditorer, for eksempel.

 

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende

Kjøpe bolig UTEN oppspart egenkapital?

Kjøpe bolig UTEN oppspart egenkapital?

Mangler du egenkapital?

Ole Jonny forklarer hvordan du kan kjøpe bolig uten oppspart egenkapital.

Kjøpe bolig UTEN oppspart egenkapital?
Ole Jonny K. Holsen mener det er viktig at unge får mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet.

Vil du inn på boligmarkedet, men syns det er for vanskelig å spare opp nok egenkapital? Fortvil ikke. Det er mulig å kjøpe bolig uten oppspart egenkapital på 15%. Her forteller vi hvordan!

Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Her ramser vi opp ulike muligheter som kan hjelpe deg til boligdrømmen.

Har du hørt om bankenes fleksibilitetskvote?

For å få boliglån må du ha 15% egenkapital og du kan kun låne inntil fem ganger egen brutto årsinntekt. MEN, bankene har en fleksibilitetskvote. De har lov til å gjøre et unntak for 10 % av kundene sine (de fleste steder). 

Det vil si at det gjøres unntak for enkelte kunder.

 – Jeg møter ofte mennesker som fint kunne betjent lånet på boligen de ser på, men mangel egenkapital setter begrenser lånebeløpet. Jeg pleier å foreslå at interessenten snakker med flere banker om fleksibilitetskvoten. Selv om du får nei i en bank, kan det være at andre banker vil hjelpe deg, forteller Ole Jonny. 

Fleksibilitetskvoten er blant annet brukt til å hjelpe mennesker med god og stabil inntekt inn på boligmarkedet, selv om de ikke oppfyller hovedkravene til banken. Kvoten kan blant annet hjelpe unge til å kjøpe bolig uten oppspart egenkapital på 15%.

Kjøpe bolig UTEN oppspart egenkapital?
Ole Jonny K. Holsen og kollega Renate Ripe Johnsen er opptatt av å hjelpe unge boligkjøpere med å informere om ulike muligheter.

Startlån fra husbanken

Befinner du deg i en livssituasjon som gjør at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet? Da bør du sjekke opp startlån fra kommunen din.

 – Jeg er opptatt av at unge skal ha muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet, også de som er i en vanskelig situasjon hvor de ikke klarer å spare opp egenkapital på 15%.

Mange klarer fint å betjene et lån istedenfor å betale husleie. Det er viktig at de som ønsker å kjøpe bolig er klar over hvilke alternativ som finnes, sier Ole Jonny.

Startlån og tilskudd er en god mulighet for deg som ikke får boliglån i «vanlige» banker og som ikke har muligheten til å spare opp nok egenkapital selv. Du kan få startlån både ved kjøp av bolig eller for å bli boende i eksisterende bolig.

Lånet kan blant annet gis i kombinasjon med vanlig boliglån. Her kan startlånet gi deg egenkapitalen du trenger for å oppfylle kravet om 15% egenkapital, slik at du kan få vanlig boliglån hos banker. 

Hva kan du bruke startlån til:
 • Du kan få startlån til kjøp av bolig.
 • Refinansiering med pant i boligen din
 • Kjøpe ut ektefelle
 • For å tilpasse eller utbedre boligen
Hvem kan søke?

Du kan søke startlån i din kommune/bydel hvis du går under noen av disse gruppene:

 • Familier med barn som trenger stabil bolig raskt.
 • Enslige forsørgere
 • Hvis du mottar trygd eller offentlige ytelser
 • Du risikerer å miste boligen din ved tvangssalg grunnet boliggjeld.

Hver sak er unik og du må kontakte Husbanken for å finne ut om du er en av de som kan få startlån.

Kausjonist – en reddende engel?

Er det vanskelig å spare opp egenkapital, bankene sagt nei, og kommunen gitt avslag på søknad om startlån? Da kan en kausjonist være et alternativ for deg.

En kausjonist er en person som står til ansvar for å betale lånet ditt hvis du selv ikke skulle klare det. Det vanligste er at banken tar tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

Hvem kan være kausjonist?

I de fleste tilfeller er det foreldre som stiller som kausjonist for barna sine. Er det flere barn i familien kan det være lurt at foreldrene tenker over hvor mange de kan stå som kausjonist for. En kausjonist kan også være andre familiemedlemmer eller bekjente.

Pengegave, forskudd på arv eller privat lån

Noen foreldre og besteforeldre velger å hjelpe barn og barnebarn inn på boligmarkedet. Flere hjelper til med sparing fra barnet er små i form av pengegaver eller fondsgaver. Andre velger å bidra til boligdrømmen når barnet skal inn på boligmarkedet.

Ofte blir dette regnet som forskudd på arv eller en pengegave. Det er også noen som velger løsninger som private lån til sine barn eller barnebarn. Et godt tips er å huske låneavtale! Avtaler som ikke er konkretisert ned på papiret kan fort bli et diskusjonstema, også fra øvrige familiemedlemmer.

 

Kjøpe sammen med andre

Det også er mulig å kjøpe bolig sammen med andre. På den måten kan dere dele på å gå inn med egenkapital. 
Skal du kjøpe sammen med andre er det alltid lurt å skrive en samboerkontrakt, gjerne før dere overtar boligen.

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende.

Slik får du egenkapital til bolig

sigursgate

OLE JONNY K.HOLSEN

Mange syns det er vanskelig å spare opp egenkapital. Her gir Ole Jonny deg sine beste sparetips. Slik får du egenkapital til bolig.

Ole jonny
Ole Jonny K. Holsen, Slik får du egenkapital til bolig.

Vil du inn på boligmarkedet, men syns det er vanskelig å spare opp nok penger? Slik får du egenkapital til bolig.

Det er ikke enkelt å spare opp til sin første bolig. Lurer du på hva egenkapital er eller hvor mye egenkapital du trenger? Ole Jonny K. Holsen gir deg sine beste sparetips for hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet.

Hva er egenkapital og hvor mye egenkapital trenger du?

Egenkapital er penger du stiller med selv ved kjøp av bolig. Når du skal kjøpe bolig må du som hovedregel ha 15% av det boligen koster i egenkapital for å kunne låne resten i banken.

En enkel måte å regne ut hvor mye du kan låne, er å ta beløpet du har spart opp og dele på 0,15. Summen er det boligen din kan koste. (PS. Alle lånesaker er individuelle. Ta kontakt med banken din for å få ditt konkrete beløp).

Eksempel:

Du har spart opp 300 000 kr / 0,15 = 2 000 000 kr.

Det betyr at du kan kjøpe bolig for 2 000 000 kr.

Vanskelig å spare opp nok egenkapital?

Mange syns det er vanskelig å spare opp egenkapital. Her er noen smarte tips til hvordan du kan begynne å spare.

BSU

Du kan spare inntil 25.000 kr i året i BSU, og det maksimale beløpet på kontoen kan totalt være 300.000 kr. Når du sparer i BSU får du 20 % skattefradrag på årets innskudd, opptil 5.000 kr Samtidig får du svært god rente frem til du er 34 år. 

Det betyr egentlig:

Klarer du å spare 2.083 kr på BSU kontoen din i måneden, vil du ha 25.000 kr mer i egenkapital når året er omme. I tillegg får du 20% skattefradrag på det du har spart opp. Det betyr at du får 5.000 kr i skattefradrag. Sparer du skattefradraget på 5.000 kr vil du tilsammen ha spart 30.000 kr på et år som ekstra egenkapital til boligdrømmen din. 

Har du 30.000 kr mer i egenkapital utgjør dette 170.000 kr ekstra som du kan låne i banken. Med de 30.000 kr du har spart og de 170.000 kr ekstra du får låne, har du plutselig 200.000 kr mer å kjøpe bolig for, enn hva du ville hatt uten å spare i BSU. 

slik får du egenkapital til bolig

Med en BSU konto trenger du ikke spare å et fast beløp i måneden, men det kan være lurt. Du får svært god rente på sparepengene som står på BSU kontoen din frem til du er 34 år.

BSU 2

Du har fylt opp BSU – kontoen din, men du har mer penger til overs? Da kan du sette dem inn på BSU 2. BSU 2 er en ekstra boligsparing som gir god rente for deg under 34 år.  

BSU 2 gir deg mye av de samme betingelsene som vanlig BSU, men du får ikke ekstra skattefradrag på BSU 2. Du kan spare maksimalt 30.000 kr i året og opp til 200.000 kr med god rente, men dette kan variere etter hvilken bank du sparer i. 

– Et lite ekstra tips er å sjekke opp i hva andre banker kan tilby deg. Finn gjerne ut hvor høy sparegrense din bank har på BSU 2 før du oppretter spareavtale. Hvor mye du kan spare i BSU 2 kan variere fra bank til bank, legger Ole Jonny til. 

Småsparing / Mikrosparing

Mikrosparing eller småsparing er også en god måte å spare på. Småsparing fungerer slik at hver gang du trekker kortet eller gjør en transaksjon, så vil et beløp du selv har bestemt bli satt over til en sparekonto.

Hvis du velger et lite beløp, så vil du spare penger nesten uten at du merker det selv. Over tid vil dette kunne utgjøre en god del penger som kan komme godt med når du er på boligjakt, eller i en budrunde.

Gå igjennom forbruket ditt

Har du et bevisst forhold til hvordan du bruker inntekten din? Et lurt tips er å lage et budsjett med en oversikt over hvilket inntekter du har, hvilket faste kostnader i måneden, samt variable kostander, forteller Ole Jonny.

Oversikten bør inkluderer bokostnader, faste utgifter, transportkostnader, mat, klær og diverse annet. 

Lager du et månedlig budsjett vil du ha større kontroll på hvor mye penger du har og hva du egentlig bruker pengene dine på. Det vil bli enklere å finne ut hvor mye du har råd til å spare i måneden. Kanskje er det er en del poster du kan endre på for å ha mer penger til overs?

Fondsparing

Har du prøvd fondsparing før? Fondsparing er en svært gunstig måte å spare penger på, men sett deg inn i hvilket fond du velger å spare i.

Fondsparing kan gi deg høyere avkastning enn hva du ville fått ved å kun ha pengene stående i banken, men med noe høyere risiko. Før du starter med fondsparing bør du gå gjennom økonomien din for å finn ut hvor mye penger du har råd til å investere, råder Ole Jonny deg til.

Det vil forekomme svingninger i markedet som gjør at kapitalen du setter inn vil kunne endre seg. Både til lavere, men også høyere verdi. Skal du investere i fond, bør du har et langsiktig perspektiv for å få en god avkastning. 

Men hva er egentlig et fond?

Et fond er en kollektiv investering der mange fondsparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Det er flere forskjellige typer fond, med ulik grad av risiko.

Du kan for eksempel kjøpe andeler i et aksjefond. Da kjøper du eierandeler i mange ulike selskaper. Hvor mye penger du vil investere bestemmer du selv.

Fondet har en profesjonell forvalter som styre investeringene, slik at du kan få best mulig avkastning. Det betyr at du som velger å spare i fond ikke trenger å kunne så mye om kapitalforvaltning eller å gjøre noe aktivt selv, men det er lurt å følge med på verdiene dine. De fleste banker tilbyr fondsparing, men det er også andre aktører på markedet du benytte deg av.

Følg med neste onsdag! Da kommer oppfølgeren til denne artikkelen. Vi gir deg smarte tips til hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet UTEN oppspart egenkapital.

Har du spørsmål om kjøp eller salg av bolig?

Skriv til oss i chatten. Vi svarer deg uforpliktende.