Eiendommen omfattes av en reguleringsplan på grunnen fra 2006 med plannavn "BERGENHUS. VÅGEN, KAIENE OG BRYGGEN", dekningsgrad 99,9%. Planen har følgende reguleringsformål: annet byggeområde 63,9%, annet friområde 35,3%, almennyttig formål (0,4%) og annet trafikkområde (0,2%)
Planendringer relatert/muligens relatert aktuell eiendom:
Plannavn: BERGENHUS. GNR 167 BNR 1569, SANDBROGATEN 11, DREGGSALLMENNINGEN 20. Planen har status "endelig vedtatt arealplan" og plantype "mindre reguleringsendring".
Eiendommen er i henhold til kommuneplanen avsatt til sentrumsformål - byfortettingssone (64,9%) og grønnstruktur (35,1%).
Eiendommen ligger innenfor følgende hensynssoner i kommuneplanen:
Hensynssone for kulturmiljø, Historisk sentrum (100%), hensynssonen omfatter historiske kulturmiljø med høy kulturminneverdi, både av nasjonal og internasjonal interesse. Bebyggelsen ligger i en særegen topografi med Bergen havn som overordnet historisk premiss. De særpregede kulturmiljøene fra ulike tider er sentrale for Bergens identitet.
Hensynssone for kulturmiljø, Middelalder bykjernen (100%).
Delområdet henviser til synlige strukturer i bybilde, men omfatter også deler av det som er ferdet som middelalderbygrunn (H730-Fredet bygrunn i Bergen). Området fra Bergenhus i nord til Domkirken i sør utgjør kjernen i middelalderbyen Bergen. Strandlinjen langs Vågen og gatenett med siktlinjer og eiendomsstruktur har tradisjoner tilbake til middelalderen, da Bryggen var havnekvarter og Vågsbunnen var bolig- og håndverkskvarter. Bryggen er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Flere middelalderbygninger samt verdifull bebyggelse fra 1700-tallet til 1900, er bevart. Noe selvgrodd, urban trehusbebyggelse langs Øvregaten er innlemmet i hensynssonen. Området har svært høy kulturminneverdi og er sentralt for Bergens historiske særpreg. Verdensarvstedet Bryggen er i en særstilling i dette området og medfører forpliktelser for bevaring og formidling av verdensarvverdiene. Middelalderbykjernen som helhet er viktig for forståelsen av utviklingen av Bergen som by og Bergens identitet og særpreg. Gatestrukturen er verneverdig og endringer i gaten må avklares med Byantikvaren. Bygningsmassen er i hovedsak fra 1702 og fremover og er svært sårbar for tiltak. Ekstra varsomhet må utvises ved endringer på fasader eller volum. Området er av nasjonal interesse.
Hensynssone Båndlagt etter lov om kulturminner (100%). § 36.2 Båndlegging etter lov om kulturminner (730) 36.2.1 Fredet bygrunn i Bergen sentrum.
- a. Tiltak som nevnt i kulturminnelovens § 3 og som kan berøre middelalderbyen, må søke dispensasjon fra lovens bestemmelser. Søknad om inngrep i automatisk fredet kulturminne innenfor hensynssonen skal sendes kulturminnemyndighet.
- b. Innenfor bysentrum finnes det automatisk fredete kulturlag fra middelalderen. Ved tiltak i, eller i nærheten av disse hvor det er fare for påvirkning av grunnvannstand, kreves miljøoppfølging. Riksantikvaren avgjør hvordan miljøoppfølgingen skal gjennomføres.
Hensynssone for veistøy gul sone (19%) og veistøy rød sone (18,1%), dette er avhengig av avstand til hovedvei. Dvs at det må påregnes veistøy på eiendommen. Videre kan en støysone ha betydning for behandlingen av plan- og byggesaker som omfatter den aktuelle eiendommen.
Bestemmelsesområder i kommuneplanen #4.
Bebyggelsens egenart og særpregede kulturmiljø skal sikres og opprettholdes i Bergen sentrum (#4), Alvøen (#5), Laksevåg (#6), Nesttun (#7), Salhus (#8) og Ytre Arna (#9). Eksisterende bebyggelse skal være premissgivende for byggehøyder, volum og bebyggelsesstruktur ved nye tiltak. Til bestemmelsesområdene stilles det krav til kulturhistorisk analyse, der historisk bystruktur, kommunikasjonskanaler og bygningmiljø klarlegges og drøftes med hensyn til betydning og føringer for videre byutvikling.
Eiendommen er i henhold til kommunedelplan avsatt til annet byggeområde (93,5%), boligområder (6,4%), veiareal (0,1%), friområder (0,1%) og - bygn. med særskilt allmennyttig formål (< 0,1 % (0,0 m²)).
Planer i nærheten av eiendommen:
Plannavn: BERGENHUS. KPD SENTRUM. Planen har status "endelig vedtatt arealplan" og plantype "kommunedelplan". Ikrafttredelsesdato 10.12.2001.
Plannavn: BERGENHUS. DREGGEN - BRADBENKEN. Planen har status "endelig vedtatt arealplan" og plantype "eldre reguleringsplan". Ikrafttredelsesdato 07.02.1947.
Plannavn: BERGENHUS. STØLEN/LADEGÅRDEN/ROTHAUGEN. Planen har status "endelig vedtatt arealplan" og plantype "eldre reguleringsplan". Ikrafttredelsesdato 10.10.1983.
Godkjente tiltak i nærheten av eiendommen:
Gnr/Bnr: 167/1575 (Dreggsallmenningen 10, 5003 Bergen) foreligger det igangsettingstillatelse vedrørende påbygg - annen kontorbygning datert 24.06.2021.
Forretningsfører opplyser om at sameiet har fått nabovarsel vedrørende utbygging av bybanen som skal gå via Sentrum – Åsane. I forbindelse med oppføring av nye bygg/gjennomføring av tiltaket vil det forkomme byggestøy, støv og tilhørende ulemper i en byggeperiode
Andre opplysninger
Eiendommen er berørt av Eviny Termo AS siH konsesjonsområde for Fjernvarmeanlegg. Hele eller deler av eiendommen antas å være berørt av støy fra veitrafikk over grenseverdier gitt av statlige myndigheter og i kommuneplanens bestemmelser. Antakelsen er basert på overordnede støyberegninger. Dette vil kunne få betydning for behandlingen av plan- og byggesaker som omfatter den aktuelle eiendommen, blant annet medføre utredningsplikt for tiltakshaver/forslagstiller og eventuelt krav om avbøtende tiltak.
Informasjon om planinfo:
Interessenter bes ta kontakt for nærmere informasjon ved spørsmål. All informasjon om regulerings- og arealplaner i salgsoppgaven er hentet fra Bergen kommune og det gjøres oppmerksom på at informasjonen som fremkommer i salgsoppgaven ikke er fullverdig. Se vedlagt "planinformasjon".